Rink-Jan Dijkstra vol vertrouwen naar finale De Wolden Cup

VEENINGEN – Van de favorietenrol moet hij zelf niet veel hebben, maar een blik op het klassement leert dat Rink-Jan Dijkstra met J.Coutinho (v. Harley VDL) met de beste uitgangspositie begint aan de finale van De Wolden Cup. De competitie voor jonge springpaarden beleeft morgen (dinsdag 24 juli) de climax op het schitterende wedstrijdterrein in Veeningen.

Rink-Jan Dijkstra zegt zin te hebben in de finale en laat zich niet ontmoedigen door de aangekondigde hoge temperaturen. “We zijn er klaar voor. J.Coutinho heeft de hele competitie zeer constant gesprongen. Het gekke is, we staan dan wel aan kop, maar we hebben niet één wedstrijd gewonnen. Misschien moet dat dan tijdens de finale maar gebeuren”, lacht de ruiter uit het Friese De Knipe.

Rink-Jan Dijkstra met J.Coutinho.
foto: Steven Stegen

Dijkstra zegt dat zijn paard tijdens de competitie veel heeft geleerd. “Het ging elke keer heel fijn, maar ik zie me niet als de grote favoriet hoor. Het blijven jonge paarden waarmee je aan het werk bent.” Dijkstra en J.Coutinho werden vierde bij de selectie in De Wijk en tweede in Wezep, Staphorst en Grolloo. “De wedstrijd in Nieuwleusen hebben we laten lopen, mede omdat mijn moeder toen op vakantie was.”

Dijkstra zal de overwinning in De Wolden Cup editie 2018 zeker niet cadeau krijgen. Rianne Nalis mag gerust als een geduchte concurrent worden aangemerkt. Ze werd met Jimmy (v. Twister de la Pomme) vijfde in De Wijk en Wezep en won vervolgens de selecties in Staphorst en Nieuwleusen. In Grolloo startte de combinatie niet. Om in de finale te mogen te mogen meedoen moeten vier van de vijf selecties zijn gereden. De derde plaats in het klassement is voor Regina Leeuwen en Jaspis HBC (v. Alicante).

Blessure
Bij de finale van de 5-jarigen zullen de ogen vooral gericht zijn op Iron Maiden (v. Quasimodo van de Molendreef), met gelegenheidsamazone Béanke Roeland. Zij neemt de honneurs waar voor haar zus Riëlke Roeland, die bij de selectie in Nieuwleusen een blessure opliep toen ze haar paard bij de vrachtwagen aan het afzadelen was. “Een kind rende plotseling van achter de vrachtwagen langs ons, waardoor het paard schrok en op mijn voet sprong. Dat deed echt zeer en het bleek ook gebroken. Pas op 3 augustus gaat het gips er af. Balen, want ik kan de finale dus niet rijden”, vertelt Riëlke Roeland.

Haar jongere zusje zal Iron Maiden nu voorstellen tijdens de finale. “Dat is best spannend voor haar, ik snap ook dat ze daardoor wel wat druk kan ervaren. Maar we zullen haar zo veel mogelijk ondersteunen”, aldus Riëlke Roeland, die als amazone verbonden is aan de stal van Mense Toering, die ook de eigenaar is van Iron Maiden.

Rianne Nalis heeft ook bij de 5-jarigen goede uitzichten op mogelijke competitiewinst, want de amazone uit Broekland staat in het klassement op de tweede plaats met Ikato (v. Ukato). Daarna valt er een redelijk gat naar de nummer drie, Willem Verdonk met Ikke (v. Cream on Top).

De finale van De Wolden Cup is dinsdag 24 juli vanaf 15.00 op het wedstrijdterrein van het CH De Wolden in Veeningen.

admin