Favorieten maken het waar tijdens finale De Wolden Cup

VEENINGEN – Iron Maiden (v. Quasimodo van dde Molendreef) en J.Coutinho (v. Harley VDL) zijn de klassementswinnaars bij respectievelijk de 5- en 4-jarigen geworden van De Wolden Cup 2018. De competitie beleefde dinsdag een hete, maar zeer geslaagde afsluiting op het wedstrijdterrein van het CH De Wolden. De favorieten lieten zich daarbij niet verrassen.

Béanke Roeland met de winnende 5-jarige Iron Maiden, samen met de juryleden Ernesto Canseco, Nathalie van der Mei en hoofdsponsor Bert van Kooten van Anemone Horsetrucks.
foto: Steven Stegen

Na vijf selectiewedstrijden kwamen de beste jonge springpaarden naar Veeningen om te strijden om de prijzen van de hoofdsponsors Van Benthem diervoeders en Anemone Horsetrucks. “We hebben goede 4-jarigen en zeer goede 5-jarigen gezien”, vatte jurylid Nathalie van der Mei het bondig samen. De bekende Friese amazone beoordeelde de paarden samen met collega Ernesto Canseco.

Bij de 5-jarigen selecteerde de jury zes combinaties die in de barrage mochten gaan strijden om de dagprijs. Willem Verdonk zorgde daarbij voor een sensatie door met Ikke (v. Cream on Top) zijn stalgenoot Albert Zoer met de KWPN-hengst Il est Balou (v. Balou du Rouet) op achterstand te rijden. Zoer kreeg een wildcard om deel te kunnen nemen aan de finale, maar voor het klassement speelde hij geen rol, omdat hij niet genoeg selecties had kunnen rijden.

Béanke Roeland met de winnende 5-jarige Iron Maiden.
foto: Steven Stegen

Het klassement bij de 5-jarigen werd gewonnen door gelegenheidsamazone Béanke Roeland uit Hasselt met de schimmelmerrie Iron Maiden. De 20-jarige amazone moest noodgedwongen de teugels overnemen van haar geblesseerde zus Riëlke, die met haar been in het gips vanaf de zijlijn toekeek. Béanke Roeland startte in de barrage als eerste, reed op safe en werd in de rubriek vijfde. Die klassering zorgde er voor dat Iron Maiden de competitie met groot gemak wist te winnen.

De winnende amazone straalde na afloop. “Ik heb pas vrijdagavond voor het eerst even op Iron Maiden gezeten bij eigenaar Mense Toering. Na afloop zeiden we: dit gaat wel goed komen. Maandag reed ik har nog een keer. Gelukkig rijd ik wel zo’n beetje hetzelfde als mijn zusje. Echt druk voelde ik niet hoor, maar het moest wel even gebeuren. In de barrage koos ik er bewust voor om rustig aan te doen.”

Het zilver in de competitie bij de 5-jarigen was voor Rianne Nalis en Ikato (v. Ukato). De combinatie maakte een foutje in de dubbel en dat leverde een aftrekpunt op. Voor het springen gaf de jury een 8,5 en voor het rijden een 8. Daarmee werd Ikato 12e in deze wedstrijd en dus tweede in de competitie, voor Ikke, die met Willem Verdonk het finaleparcours winnend afsloot.

J.Coutinho beste 4-jarige
Bij de 4-jarigen maakte J.Coutinho de favorietenrol waar. De vosmerrie viel onder ruiter Rink-Jan Dijkstra al de hele competitie is positieve zin op. Tijdens de finale had de dochter van Harley VDL net niet haar beste dag. “Ze was vandaag niet op haar best, misschien door de hitte, maar de competitie is voor ons toch heel mooi afgelopen”, blikte Dijkstra terug. Fokker Ria Bosman uit Slagharen genoot zichtbaar toen J.Coutinho in het zonnetje werd gezet. De jury gaf een 8,9 voor het springen en een 8,2 voor het gaan tussen de hindernissen. Met het dubbel tellende cijfer voor springen maakte dat een totaal van 26 punten.

De winnende 4-jarige J.Coutinho met ruiter Rink-Jan Dijkstra en hoofdsponsor Ed van Benthem van Van Benthem Diervoeders.

Rianne Nalis werd eerste in de finale en tweede in het klassement met de ruin Jimmy (v. Twister de la Pomme), een paard dat zich tijdens de hele competitie heel fijn liet rijden en geen enkele misser maakte. “Het is een paard dat alles laat zien wat je bij een springpaard wilt zien”, oordeelde jurylid Nathalie van der Mei. Het verschil in de eindrangschikking was uiteindelijk minimaal. “Een tijdfout in een eerdere selectie heeft ons de titel gekost”, constateerde Rianne Nalis. “Dat is natuurlijk jammer, maar ik ben echt super blij. Ook met de mooie woorden van de jury. Jimmy is echt een fijn en heel constant paard.”

admin