Prijzen liggen klaar voor finale De Wolden Cup

Riëlke Roeland in actie. Foto: Arjen Schilperoord.

 

De finale van De Wolden Cup belooft aanstaande dinsdagmiddag in Veeningen een mooie wedstrijd te worden. Op het prachtige concoursterrein van CH de Wolden starten de vier- en vijfjarige paarden met hun ruiters en amazones om hun talenten en hun ontwikkeling van de afgelopen periode aan publiek en jury te laten zien.

Op 24 mei betraden de jeugdige paarden in Staphorst voor de eerste maal de wedstrijdring. Daarop volgden De Wijk, Nieuwleusen en Grolloo. De tweekoppige jury bestond elk van deze wedstrijden uit Erik Naberink. Zijn collega’s wisselden per wedstrijd. Jennie Zoer, Peter van der Kallen, Lennard de Boer en Angelique Hoorn stonden hem de afgelopen periode bij in de beoordeling van de jonge talenten. De verkregen cijfers voor ‘de aanleg als springpaard’ en ‘het gaan tussen de hindernissen’ bepaalden voor het grootste deel de uitslag van de wedstrijd. Het jurycommentaar na elk optreden, gaf zowel de ruiter als het publiek informatie over het optreden van de combinatie.

Wie de finale-jury wordt is elk jaar tot het laatste moment een goed bewaard geheim. Grote namen als Beezie Madden en Albert Voorn kwamen al langs en doen vermoeden dat ook in dit jubileumjaar iemand met veel ervaring en verstand van zaken de beslissende stem zal hebben.
Karin Bentum en Alice Hendriks zijn als initiatiefnemers druk met de voorbereidingen. Zo zijn alle fokkers van de finalepaarden persoonlijk uitgenodigd om bij deze beslissende wedstrijd aanwezig te zijn. “Er is niets zo mooi als jouw fokproduct een finale te zien springen’, aldus Alice. Voor de fokkers ligt een fokkerspremie en een lekkere fles ‘De Wolden Cup-wijn’ klaar.

Het idee om ‘De Wolden Cup’-competitie op te zetten ontstond zes jaar geleden onder het genot van een borreltje aan de bar. ‘De Indoor Meppel’-competitie stopte, omdat er niet genoeg animo voor zou zijn’, vertelt Karin Bentum. ‘Wij dachten dat die er wel was, maar dat de ruiters voor andere wedstrijden kozen. We hebben toen sponsors gezocht en zijn begonnen’.

Dankzij de sponsors en de inzet van het team is De Wolden Cup een zeer aantrekkelijke wedstrijd geworden voor ruiters, fokkers en handelaren. ‘Het moet iedereen wat brengen’, aldus Karin. ‘Fokkers hebben we nodig om goede paarden te krijgen, ruiters om ze te trainen’. ‘De ruiters kunnen laten zien hoe zij in staat zijn de jonge paarden goed op te leiden. De fokkers kunnen hun stammetje presenteren en verbeteren’, vult Alice aan. ‘Handelaren zien hier een hele groep jonge paarden van dezelfde leeftijd bij elkaar. Zowel professionele- als amateurruiters hebben hier de gelegenheid hun paarden aan hen te presenteren’.

Elke ronde is er flink prijzengeld te verdienen. De fokkers van de overall-winnaars van de vier- en vijfjarigen krijgen naast een mooi geldbedrag, een door ‘Brink Stables’ aangeboden gratis dekking van de veelbelovende KWPN-goedgekeurde hengst ‘Kallas’ (Dallas VDL x Quality Time TN). ‘Ook de ruiters kunnen hier goede zaken doen’, zegt Karin Bentum, ‘want voor hen ligt er ook aantrekkelijk prijzengeld klaar’.

Ondanks de hoge temperaturen wordt er dinsdag in volledig tenue gereden. Een rijjasje is verplicht, de paardenmanen zijn netjes gevlochten. Alice: ‘Het is een beoordelingswedstrijd, je mag dan laten zien dat je er wat extra’s voor hebt gedaan’.

admin