De winnaars aan het woord

Arjen van Diepen

Hij kwam helemaal vanuit het Noord-Hollandse De Weere gereisd om een in Meppel mee te rijden in de derde ronde van De Wolden Cup. En dat deed hij niet voor niets. De 24-jarige Arjen van Diepen liet in het zadel van de talentvolle Goddess Taonga in de rubriek vierjarigen een mooie rit door het parcours zien . De jury beloonde hem met een 8,1 voor de aanleg en een 9 voor het rijden. Hiermee liet hij de andere deelnemers achter zich, waaronder Alice Hendriks die met O’Grady op de tweede plaats eindigde en Rieke Roeland die met Gangster plaats drie in beslag nam.

Arjen van Diepen met Goddess Taonga

Samen met zijn vriendin en dressuuramazone Kirsten van Wezel runt Arjen ‘Stal van Diepen’. “We hebben de paarden staan in Wijdewormer. In die regio heb je dit soort competities voor jonge paarden helemaal niet”, verklaart hij de lange trip die hij maakte via Amsterdam naar het Noorden.

De vierjarige Goddess lijkt haar naam eer aan te willen doen. Bij de eerste ronde van de ‘De Wolden Cup’ in De Wijk pakte ze met Arjen in het zadel ook al het oranje lint. In april schreef ze met 85 punten de hoogste IBOP-score van haar regio op haar naam en werd ster verklaard.

Arjen ziet de waarde van de competitie: “Voor de jonge paarden staan er nette parcoursen die eerlijk gebouwd en niet lomp hoog zijn”, zegt hij. “De jonkies kunnen er op een vriendelijke manier van leren”. De Noord-Hollandse ruiter merkt de progressie die zijn merrie al heeft gemaakt: “De eerste keer was het allemaal veel slingeriger. Nu wordt het allemaal steeds constanter en de rijerij is ook steeds beter voor elkaar. Hoe vaker ze meegaan hoe gemakkelijker het allemaal wordt”, aldus Arjen.

Goddess is eigendom van ‘Stal 104’. “Met de eigenaar is afgesprokenn dat ik haar voorlopig mag doorrijden omdat ze het zo goed doet”, zegt Arjen. Is Goddess een droompaard voor hem? Arjen: “Ja, absoluut. Hier kan je een stal vol van hebben”.

Sonja Vlaar

Met de goedgekeurde dekhengst ‘Freedom’ (v. Advance) wist Sonja Vlaar uit Westdorp de winst in de derde ronde van de ‘De Wolden Cup’ te pakken. Ze werd op de voet gevolgd door Annelien Lenters met ‘Florian’ en Marcelle Hokse die met gelijke scores voor haar paarden ‘Fair Play’ en ‘Fairytail’ de gedeelde derde plaats pakte.

Sonja Vlaar Freedom

De schimmelhengst liep onder Sonja een perfect rondje en de amazone blikt dan ook zeer tevreden terug: “Het ging heel goed. Van de paarden voor mij waren er best een aantal heel kijkerig. Er zaten een paar moeilijke lijntjes in het parcours, wat veel schakelwerk vereiste. Maar ‘Freedom’ reageerde heel goed op mijn hulpen. Hij deed het geweldig en daar werd ik voor beloond”.

‘Freedom heeft twee banen”, lacht Sonja, “hij is dekhengst èn sportpaard’. Volgens Sonja is dat goed te combineren. “Hij weet het heel goed gescheiden te houden. Hij heeft nog nooit gehinnikt of gebruld, hij is heel rustig op concours.

Terwijl zijn eerste nakomelingen als jaarlingen in de wei lopen werkt Freedom aan zijn sportcarrière. Wat is Sonja’s filosofie? Sonja: “De jonge paarden wil ik gewoon heel rustig de tijd geven om groter te worden. Ik moet hem in bescherming nemen zodat hij wel de tijd krijgt om groter en sterker te worden. Als ruiter moet je daarvoor de keuzes maken aan welke wedstrijden je wel meedoet en aan welke niet. In de winter moet je met een goedgekeurde hengst verplicht aan hengstencompetities meedoen. Daarna geven we hem een beetje rust. Nu heb je in de zomer weer hele mooie concoursen. Maar na augustus-september krijgt hij ook weer even vakantie zodat hij lekker kan ontspannen. En dan pakken we hem weer op voor de hengstencompetities die er dan weer aankomen”.

Als dekhengst heeft Freedom al heel wat meegemaakt in zijn jonge leven. Is de ‘De Wolden Cup’ dan niet een eitje voor hem? Sonja: “Hij heeft natuurlijk al hele mooie concoursen gezien. Dat is wel een voordeel. Maar tegenwoordig kan iedereen hele mooie concoursen rijden. Hij is eigenlijk mooi op tijd begonnen . Ik ben van mening dat als je op tijd begint met een paard je ook rustig aan gewoon door kunt gaan. Dan hoef je niet opeens heel veel te doen, wat wel zo is als je later begint”.

Sonja omschrijft ‘Freedom’ als een paard met een fijn karakter. “hij is heel braaf en fijn te rijden. Hij heeft veel vermogen, springt makkelijk naar de overkant. Hij is echt een paard voor de toekomst”.

“Ik hoop het allerhoogste niveau”, antwoordt ze op de vraag hoe ver haar hengst zal komen. Zelf zal ze het paard niet zover brengen. “Ik leid ze op tot een jaar of 6,7”, zegt ze. “De grotere sport dat doen wij niet”. Afscheid nemen vindt ze wel lastig, maar hoort erbij, vindt ze. “Ik wil hem goed opleiden en dan hoop ik dat iemand anders er heel gelukkig mee wordt”.

Tekst en foto’s: Amanda Velt

admin