Bert van den Oetelaar en Mense Toering: “Fouten maken moet”.

Tijdens de laatste kwalificatiewedstrijd voor de ‘De Wolden Cup’ stond Mense Toerig naast gast-jurylid Bert van den Oetelaar om de aanleg en de prestaties van de jonge paarden te beoordelen. Beide paardenmannen kregen een goed beeld van de ontwikkeling die de vier- en vijfjarigen hebben doorgemaakt, want: “Als toeschouwer ben ik ook in De Wijk al komen kijken”, vertelt Van den Oetelaar.

MDB_1033

Mense Toering (l) en Bert van den Oetelaar (r) volgen geconcentreerd de verrichtingen van de jonge paarden in de ring.

Het gast-jurylid doet verslag van zijn waarnemingen: “Ik heb fijne paarden gezien, al waren sommige van de vierjarigen paarden een beetje moeilijk te beoordelen. Dat zijn paarden die volgend jaar wat meer zullen opvallen dan vandaag omdat ze dan wat sterker zijn geworden. Die paarden zijn nu nog een beetje week. En wat de rijerij betreft: ze zijn nog erg groen en dat is te begrijpen omdat je met die paarden pas vanaf 1 april op concours kunt beginnen. Bij de vijfjarigen was er er een bredere groep goede kwaliteitspaarden die goed te rijden waren en ook goed voorgesteld werden. Mijn complimenten voor die groep”.

Hij vervolgt: “De nummer 1 van de vijfjarigen (Florian v. Zirocco Blue DDL) is een heel goed paard, al heeft hij vandaag misschien niet het allerbeste laten zien. Hij is mooi voorzichtig en kan goed door zijn lichaam springen. Hij kwam niet zo mooi in de dubbelsprong. Als dat wel gebeurd was hadden we nog wat meer show gezien. Maar het is een verdiende winnaar.

Mense Toering kijkt tevreden terug op de vier wedstrijden die hij mocht jureren: “Ik vind dat de paarden veel geleerd hebben door die vier wedstrijden heen. Er zijn paarden die in het begin nog heel spooky waren en die nu heel fijn rondliepen. Ze hebben ondertussen allicht nog andere concoursen gelopen. Dan zie je dat het toch veel gemakkelijker wordt”.

Bert van den Oetelaar heeft nog wel een puntje van kritiek op de opzet van de competitie. “Er zijn hele goede paarden bij geweest die één fout maakten, daarvoor twee strafpunten kregen en daardoor ver terugvielen in het klassement. Dat is wel jammer”. Zijn collega beaamt dit: “De eerste fout zou minder zwaar moeten tellen. Een jong paard mag fouten maken. Hij móet zelfs fouten maken om te leren. Een foutje is niet erg. Als ze nog een fout er achteraan maken is dat erger. Een heel goed paard dat de balk een keer raakt doet dat allicht niet weer. Het zou beter zijn als de eerste fout één strafpunt oplevert en de tweede drie strafpunten”.

Hebben de heren nog tips voor de ruiters? Bert van den Oetelaar: “Als er een lijntje is van zeven galopssprongen, rijd er dan geen zes. Ik zag dat bij de vierjarigen tussen hindernis twee en drie gebeuren. Als ze op zes rijden kiezen ze daarmee de gemakkelijke weg. Dan ben je het ritme kwijt en komen de paarden een beetje op de vlucht. Ik zie ik toch liever dat ze gewoon die zeven rijden. Dat loopt ook beter. Probeer dus gewoon die zeven te rijden”. Mense Toering sluit hierbij aan: “Die afstand was precies goed op zeven. Dan kwam je precies aan de voet en konden ze echt naar boven springen. Op zes sprongen ze te vlak naar voren”.

Wat is de mening van Bert van den Oetelaar over deze competitie? “Ik vind het leuk. In andere regio’s heb je ook dit soort competities. Het is leuk om al die leeftijdsgenoten te bekijken, ik zie dat graag. Je krijgt een goed beeld van de afstammelingen van de hengsten”, antwoordt hij. “Ik vind: de mensen moet zich ook niet schamen om mee te doen ook al mislukt het een keer met die vierjarigen. Ze moeten het als een ervaring zien voor paard èn ruiter. We geven ook uitleg, daar kunnen de ruiters iets mee”.

Mense Toering gaat zeker naar de finale kijken, zegt hij. “Ik heb alle paarden in hun voordeel zien veranderen”. Hij heeft alle deelnemers vanaf wedstrijd één scherp op zijn netvlies staan. Hoe hij aan dat scherpe fotografische geheugen voor paarden komt? “Ik weet het niet, dat is aangeboren”, zegt Toering lachend. “Maar voor auto’s heb ik het zeker niet!”

MDB_1208 - kopie      MDB_1458

Links: Gast-jurylid Bert van den Oetelaar met de winnaar van de vierjarigen: Arjen van Diepen met ‘Goddess Taonga’.

Rechts: Jurylid Mense Toering met de winnaar van de vijfjarigen: Annelien Lenters met ‘Florian’.

Tekst en foto’s: Amanda Velt

admin