Fokkers aanschouwen hun gefokte talenten tijdens De Wolden Cup

Zeg je De Wolden Cup, dan zeg je jonge paarden, opleiden, maar ook fokkers. Een belangrijk onderdeel waar niet snel aan wordt gedacht. Zonder fokkers geen paarden, zonder paarden geen sport. Ze zijn dus enorm belangrijk voor onze sector. Bij De Wolden Cup brengen wij graag de fokkers ook onder aandacht. Zo wordt er tijdens de finale fokkerspremie uitgedeeld aan de fokkers waarvan de paarden goede resultaten hebben behaald in de finale. Afgelopen vrijdag kwamen Henk Brand en Rieks Jansen hun twee fokproducten aanschouwen tijdens de derde competitiewedstrijd. We spraken met hen.

foto; Rochelle Schiphorst. Willem Verdonk met de 5-jarige Olivia een jonge It`s Otto x Haarlem.

De paardenfokkers Brand en Jansen, woonachtig in Ruinerwold, waren vrijdagmiddag 14 juni aanwezig om eens te kijken hoe hun fokproducten het ervan afbrachten. Beide paarden zijn in eigendom van Stal Zoer, te Echten en werden gereden door Willem Verdonk. Zo vroegen we hen wat ze ervan vinden om hun paarden terug te zien; ‘We hadden vernomen dat onze twee fokproducten meeliepen in de competitie van De Wolden Cup, aangezien het in Staphorst was leek het ons een goed idee om eens te gaan kijken. Het is natuurlijk altijd mooi om je paarden terug te zien in de sport, daar doe het als fokker allemaal voor,’ aldus Brand. Jansen vulde daarop aan; ‘We proberen de paarden eigenlijk altijd wel te volgen, je bent toch benieuwd hoe ze zich hebben ontwikkeld en of ze kunnen uitgroeien tot een 1.40m paard.’

Arent Zoer

‘Vroeger deden wij voornamelijk onze handel met Arent Zoer, hij kocht bijna altijd de veulens op die wij fokten. Zo ook deze twee paarden. Wij hebben beide paarden destijds laten dekken door de hengst It’s Otto, die toentertijd in het bezit was van de familie Zoer,’ vertelt Brand. Helaas heeft de paardensport twee weken geleden afscheid moeten nemen van de paardenman in hart en nieren, Arent Zoer. ‘De laatste jaren deden wij geen zaken meer met Zoer, want hij was ziek. Echter is het dan zeker mooi om de paarden terug te zien en dat ze het goed doen met Willem Verdonk,’ geeft Brand aan.

Succesvol

Verdonk rijdt beide paarden in de 5-jarigen rubriek en is hier dan ook succesvol. De 5-jarige It’s Otto x Haarlem wist zich als derde te plaatsen in Staphorst, de It’s Otto x Voltaire liet ook goede dingen zien maar kreeg helaas een fout. Door een sterk deelnemersveld zakte hij daardoor naar de middenmoot in het klassement. ‘Je hoopt natuurlijk dat de paarden op een goede plek terecht komen, dat ze kunnen uitgroeien naar wat ze waard zijn. Echter heb je daar natuurlijk niet altijd grip op, maar we proberen er wel op aan te sturen waar ze terecht komen en daar durven wij wel van te zeggen dat ze bij Stal Zoer op een goede plek staan,`aldus Jansen.

Met pensioen

Naar mate het gesprek vordert blijkt dat de fokkers uit moeten kijken naar een nieuwe fokmerrie. Zo heeft hun Haarlem merrie dit jaar het laatste veulen gekregen. De 24-jarige merrie heeft haar dienst erop zitten en mag gaan genieten van het pensioen. ‘Op een gegeven moment is het voor de merries ook genoeg geweest, ze is nu 24 jaar en heeft ons veel mooie veulens gebracht. De Voltaire merrie is net weer drachtig gescand en dit is voor haar ook het laatste veulen, ze is inmiddels ook al 23,’ vertelt Brand met zichtbare trots.

admin