Jonge springpaarden in de etalage bij Wolden Cup 2018

DE WIJK – De Wolden Cup is terug van weggeweest. Op 18 mei begint de competitie voor 4- en 5-jarige springpaarden tijdens het bekende concours-hippique De Wijk. Na vijf selecties is de finale van de Wolden Cup op 24 juli op het mooie terrein van het CH De Wolden in Veeningen.

Bij de Wolden Cup draait het om jonge springpaarden. Zo’n 150 paarden komen in de competitie in actie. Ze springen een eenvoudig parcours en worden beoordeeld door een deskundige jury. De bekende springruiter Freek van der Laan treedt op als hoofdjury gedurende de hele competitie. Bij de eerste wedstrijd in De Wijk heeft hij paardenhandelaar Jannes Klock aan zijn zijde.

Rink-Jan Dijkstra met de vierjarige merrie waarmee hij deelneemt aan de Wolden Cup.

“De juryleden beoordelen de manier van springen en de manier waarop het paard wordt gereden, waarbij het springen dubbel telt”, legt Alice Hendriks van de organisatie uit. “De jury zal ook zo veel mogelijk feedback geven richting de deelnemer en het publiek. Het doel van de competitie is om de paarden en de ruiters gedurende de reeks wedstrijden te laten groeien.”

‘Zin in’
Springruiter Rink-Jan Dijkstra kijkt uit naar de Wolden Cup. De 21-jarige ruiter uit het Friese De Knipe komt aan de start met een 4-jarige merrie, een dochter van de hengst Harley VDL uit een moeder van Goodtimes. “Twee jaar geleden heb ik ook meegedaan. Ik heb er echt zin in, want de Wolden Cup is echt een hele leuke manier om jonge paarden dingen te leren. Ze komen op verschillende locaties en doen veel indrukken op.”

Dijkstra is nu twee jaar volledig bezig met de paardensport. “Tot m’n zestiende stond voetbal op de eerste plaats, maar ik merkte toen wel dat ik een keuze moest maken. Het werd de paardensport. Ja, ik ben behoorlijk fanatiek, maar het belang van het paard staat bij mij altijd voorop. Zeker in de handel weet je dat het heel belangrijk is om een paard in alle rust gedegen op te leiden.”

Rink-Jan Dijkstra kreeg een ticket voor deelname aan de Wolden Cup nadat hij met zijn vosmerrie de Morrenhof competitie wist te winnen. “De merrie is nog maar een half jaar onder het zadel, het is echt geweldig hoe ze het oppakt. Ik denk dat dit het beste jonge paard is dat ik ooit heb mogen rijden”, aldusd Dijkstra, die ook in het 1.40 uitkomt met Sanchez. “Ik heb met Sanchez ook al een aantal internationale wedstrijden mogen rijden, zoals Indoor Groningen en het CH De Wolden. Ik hoop dat we verder door kunnen groeien.”

Selecties
De eerste wedstrijd van de Wolden Cup is op 18 mei tijdens het CH De Wijk. De jonge paarden komen daar in de grote hoofdring in actie. De volgende selecties zijn op 1 juni in Wezep, op 8 juni in Staphorst, op 22 juni in Nieuwleusen en op 6 juli in Grolloo. De grote finale is op 24 juli in Veeningen.

admin