De Wolden Cup, is een paard vriendelijke competitie voor 4 & 5 jarige springpaarden.

foto ; Wilma Frentz. Sonja Vlaar werd met de 5-jarige dekhengst “Next in line” overall kampioen 2024.

Dat “De Wolden Cup” graag gereden wordt in het noorden, komt wel door de vriendelijke manier van bouwen, denkt Karin Bentum, die samen met Alice Hendriks de competitie een aantal jaar geleden heeft opgezet. Wij zagen dat er wel vraag was naar competitie als deze en dachten, laten we maar eens kijken hoe het loopt. De competitie is bedoeld om zowel de amateur als de professional in de ring te krijgen. Daarom beginnen we de eerste 2 competitie wedstrijden met een parcours van 80 tot 90 cm. Met simpele lijnen waar we niet op snelheid rijden, waardoor de paarden in alle rust en zonder stress het parcours kunnen afleggen. Ook bij de 5-jarigen rijden we niet op tijd, omdat er toch veel paarden ook nog groen zijn. Alleen de finale zal achteraf een barrage hebben voor de foutloze combinaties, dit geeft ook altijd weer een leuke twist in het klassement.

Vooraf kunnen alle 4-jarigen de baan verkennen, zodat ze alles even kunnen zien. Met de hele groep is natuurlijk veel minder spannend als dat ze alleen de ring in moeten. Voor een amateur is vaak stress de grote boosdoener en met deze toevoeging is de drempel om mee te doen iets lager. De jury beoordeelt de paarden op hun springaanleg, broordelen de wijze van rijden en geven een advies mee voor eventuele verbeterpunten. Alice zegt: natuurlijk is niet altijd iedereen het eens met de jury, maar door de regel wordt het altijd wel goed ontvangen. We kunnen niet allemaal winnen , vult Karin daar aan toe. Het gaat tenslotte om de kilometers met een pluspunt, dat er aan de kant van het veld vaak handelaren staan, om jonge paarden te spotten.

Wij beginnen dit jaar op de mooie graspiste van CH De Wijk, de week erna zijn we te gast bij de Vrederuiters in Ruinen. Dan hebben we even rust en gaan dan door naar Staphorst. Als laatste van de competitie naar Meppel. Ook dit jaar mogen we gebruik maken van het schitterende terrein van CH De Wolden, waar de finale zal worden verreden. Hiervoor nodigen we ook altijd alle fokkers uit van de finalepaarden.We hopen ook dit jaar weer op een sportieve competitie!

Dit alles bij elkaar geeft De Wolden Cup een uniek tintje. Karin; wij proberen de cirkel rond te maken, van fokker tot aan een eventuele eindgebruiker! Zonder fokker geen paarden en zonder ruiters, handel en sponsoren geen concoursen natuurlijk.

admin