Zonnige start ‘De Wolden Cup’

 

De competitie om ‘De Wolden Cup’ begon afgelopen vrijdag feestelijk in De Wijk. Het terrein van landgoed Dickninge lag er prachtig bij en de vele vlaggen wapperden onder een stralende zon.

Maar liefst 78 vierjarige paarden liepen een vriendelijk parcours. Nog onwetend van hun toekomstige carrière deden zij hun eerste ervaringen op in de springring, onder het kritisch oog van juryleden Mense Toering en Michel van der Knaap, die de jonge dieren beoordeelden op hun talenten. In de vijfjarigenrubriek had een gelijk aantal combinaties de weg naar De Wijk gevonden. Onder de deelnemende ruiters waren bekende namen, wat aangeeft dat De Wolden Cup zich bewijst als een interessante competitie voor aanstormend talent onder de springpaarden.

 

Annemarie Kuiper

Met ‘Hertogin van de Kouberg’ (D. Amelusina x London) eindigde Annemarie Kuiper bovenaan in de vierjarigenrubriek. “Ze is pas drie en een halve maand onder het zadel. Het gaat onwijs snel met haar, ze is heel leergierig en doet super haar best. Het is een genot om haar te mogen rijden”, aldus de trotse amazone. Wat haar plannen zijn met dit paard? “Allereerst De Wolden Cup doorrijden. Dat vind ik altijd een hele leuke uitdaging met jonge paarden. De Wijk 4 jr v. Bentum

En dan zien we wel weer verder”. Op de vraag of Annemarie een professioneel amazone is, antwoordt ze: “Ik heb een hele tijd bij Angelique Hoorn op stal gezeten en daar ben ik nu helaas weg. Ik mis ze nog steeds, ik heb daar een onwijs leuke tijd gehad. Ik ben nu op zoek naar wat nieuws. Het liefst spring ik halve dagen bij iemand bij, dan kan ik daarna mijn eigen vijf paarden doen.

Die moeten ook op concours lopen”. Annemarie vertelt dat ze vanaf heel jongsafaan in het zadel zit. “Ik ben er een hele tijd uit geweest. Sinds drie jaar rijd ik weer. Ik vind het super, ik zit er weer helemaal in”.

De Wolden Cup noemt Annemarie een onwijs leuk leertraject’. “We beginnen wat laag, zo rond de 80 cm. Dat bouwt zich steeds wat op”. Ze vervolgt: “Ik vind de uitleg van de jury ook fijn, daar kun je dingen uithalen waar je verder aan kan werken. Ik kreeg de opmerking dat de galoppade nog niet helemaal onder controle is. Dat klopt, daar ga ik aan verder werken”. Ze lacht: “Dat had ik zelf wel een beetje in de smiezen maar het is toch leuk om dit soort dingen van een ander te horen. Je leert van iedereen wat”.

Voordat Annemarie in Staphorst weer aan de start verschijnt, doet ze het met ‘Hertogin van de Kouberg’ rustig aan. “De training gaat wel door maar wedstrijden doe ik even niet. Ze heeft de laatste tijd heel veel gedaan omdat ik haar klaar wilde stomen voor De Wolden Cup. Ze heeft heel veel kilometers in de benen. Het gaat heel hard met haar en ik ben er toch zuinig op”.

 

Laura Ling

Bij de vijfjarigen eiste de Duitse Laura Ling met ‘VDL Gamble’ (VDL Campbell x Quickstar) en ‘Gold finger’ (Carrera VDL x Atlantic) de eerste en tweede plaats op. “Ik ben zo trots op die twee”, zegt de 24-jarige amazone die sinds januari voor VDL Stud rijdt. Vol liefde spreekt ze over ‘haar’ paarden. “Ik ben dol op beiden”, zegt Laura. “‘Gold finger’ is zo fijn om te rijden en elke dag hetzelfde. ‘Gamble’ heeft een geweldig karakter. Hij heeft me bij één hindernis zelfs geholpen. dwc ling Hij kan soms wat kijkerig zijn, maar hij is super-dapper op de sprongen”. Vanwege zijn ‘klassieke manier van springen’ had Laura verwacht dat van deze twee paarden ‘Gold finger’ de hoogste waardering van de jury zou krijgen. “Hij springt precies zoals je wilt dat een paard springt”, zegt ze. Het werd echter ‘Gamble’ die de eerste plek veroverde. Hij heeft zo’n fijn ritme, hij is snel en tegelijk erg voorzichtig. Hij wil geen een balk laten vallen. ‘Goldfinger’ neemt juist rustig zijn tijd en springt met zijn perfecte techniek”.

 

Ondanks de kwaliteiten van deze paarden die Laura vol enthousiasme beschrijft, is ‘Garole’ toch haar oogappel. Ook dit paard bracht ze uit in de vijfjarigenrubriek. “Hij is zo’n vriendelijk paard, wij hebben een heel speciale band, die niemand begrijpt. Hij werd nu niet geplaatst, hij heeft nog wat meer tijd nodig om zich te ontwikkelen. Hij zal vast een geweldig paard zijn als hij zes is en zijn balans en galop wat verbeterd zijn. Zelfs nu die nog niet perfect waren sprong hij fantastisch”.

 

Laura vertelt dat haar baan bij VDL haar goed bevalt. “Ik heb veel opgegeven om hier te werken, mijn vriend, mijn familie en al mijn vrienden wonen in Duitsland. Maar ik houd van mijn werk, we hebben hier zo’n leuk en hecht team bij VDL . Ik kan het heel goed met mijn groom vinden en alle ruiters zijn erg aardig voor me. En er zijn geweldige paarden te rijden”. Laura zegt zoveel plezier in haar werk te hebben dat ze er door de week niet aan toe komt om aan haar geliefden te denken waar ze 300 km van verwijderd is.

 

Wat Laura van de Wolden Cup vindt? “In Duitsland kennen we deze wijze van punten toekennen. Maar zo’n mooie competitie voor jonge paarden is nieuw voor me. Ik wil de jonge paarden graag rustig rond rijden en in een normale wedstrijd zou het niet mogelijk zijn om zo te winnen. Bovendien mag ik niet in de B starten en zou ik de jonge paarden direct in de l moeten uitbrengen. In deze competitie kan ik de tijd nemen om te laten zien wat een fantastische springpaarden het zijn. Het een geweldige mogelijkheid” .

 

Tekst en foto’s: Amanda Velt.

 

 

admin